Oden Aghapoor

Oden Aghapoor tillträdde tjänsten som universitets-direktör vid NLU den 1 februari 2022.Han föddes 1975 och tog examen i journalistik från Tehran Universitet 1996 och examen i Lärande och ledarskap från European University of Lefke. Oden Aghapoor ansvarar för alla samförvaltningens avdelningar. 

Han kommer ursprungligen från regionen Azerbajdzjan i nordvästra Iran,Urmia. Oden har skrivit fem böcker och fyra filmmanus och talar svenska, engelska, persiska, azerbajdzjanska och turkiska.

Det är 19 år sedan Oden Aghapoor kom till Sverige som flykting från regionen Azerbajdzjan i norra Iran (inte att förväxla med landet Azerbajdzjan), där han är född och uppvuxen. Han hade läst journalistik på universitetet och arbetade som journalist och chefredaktör i hemlandet, och hade skrivit ett antal artiklar om frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. – Min tidning var den första som vågade diskutera kvinnor och barns rättigheter i Iran. Som journalist kämpade jag för etniska och religiösa minoriteters rättigheter. Det var tillräckligt för att myndigheterna beordrar en stängning av min tidning Asan. Jag flydde då till Sverige med min familj, berättar Oden i en intervju med tidningen NU.

Att flytta till ett nytt land innebär att man måste lämna allt man har levt i tidigare och börja bygga upp ett nytt liv. På vägen till det nya livet händer det ofta att man känner sig osäker och hindrad och utanför. Att lära sig språket, tillit, kulturen, skaffa jobb och känna ansvar gentemot samhället, det är några av många utmaningar som många invandrare brottas med.

– Men samtidigt har ju den som kommer från ett annat land unika kunskaper i sitt eget språk, kunskaper som borde tas till vara och användas som stöd för andra. 


Sverige är ett fantastiskt land med massor av möjligheter men vi står tillsammans inför stora utmaningar och ödesfrågan integration, säger han och konstaterar att den svenska integrationen är misslyckad. 
– Segregationen och utanförskapet ökar och regeringen blundar och skjuter problemen på framtiden. Den har inga långsiktiga strategier för att minska och motverka dessa utmaningar. Konsekvenserna har varit allvarliga.
– Men vi kan vända utvecklingen och bromsa risken att en stor del av befolkningen fastnar i ett livslångt utanförskap. Att komma in på arbetsmarknaden är ett oerhört viktigt steg i integrationsprocessen. Men i Sverige tar det i snitt åtta till nio år innan ens hälften av invandrararna kommer in på arbetsmarknaden, säger Oden och fortsätter:
– Här förväntas man kunna prata svenska. Det absolut viktigaste för en snabb integration i ett samhälle handlar om att så fort som möjligt lära sig språket. En del invandrare har svårigheter att lära sig svenska vilket gör att de hamnar utanför samhället och fastnar i ett beroende av ekonomiskt bistånd.

– För att en nyanländ ska bli en del av det svenska samhället krävs ett tydligt engagemang både från den enskilde individen och framförallt från samhället. Det krävs tydliga rutiner, kunskap och handlingsplaner.


Oden Aghapoor är föreläsare, författare och expert inom Integration, Maskulinitet för ett bättre samhälle, 

Hedersnormer och skolan  tack vare sin unika karriär inom media ochskolan. Nu kan du boka Oden Aghapoor som föreläsare för att få verktyg och inspiration för att skapa ett bättre samhälle ett bättre samhälle.
Som pedagog har han arbetat på några av de mest utmanande skolorna i Sverige. 2013 valdes hans lektion till årets lektion av Partille Tidning. Oden har skrivit fem böcker och fyra filmmanus och talar svenska, engelska, persiska, azerbajdzjanska och turkiska.

Boka Föreläsning



Oden Aghapoor är föreläsare, författare och expert inom Integration, Maskulinitet för ett bättre samhälle, Hedersnormer och skolan tack vare sin unika karriär inom media ochskolan. Nu kan du boka Oden Aghapoor som föreläsare för att få verktyg och inspiration för att skapa ett bättre samhälle ett bättre samhälle. 

 
 
 
 
 
Förening (IF)
Distriktsförbund (SDF)
Specialidrottsförbund (SF)
RF-SISU (DF)
Riksidrottsförbundet (RF)
Privat person
Skolan